Wszystkie artykuły

    Przekąski 12.06.2012
    Drobiowe przekąski z twarożkowym nadzieniem
    Zdrowe, estetycznie wyglądające i wyśmienite w smaku! Nieco trudu może sprawić nam jedynie przygotowanie filetów (trzeba je rozbić naprawdę cienko, uważając równocześnie, żeby nie podziurawić mięsa), a potem zawinięcie ich dookoła nadzienia, tak aby w czasie smażenia nie wydostało się ono na zewnątrz. Aby temu zapobiec, warto użyć nici kuchennej. Obwiązujemy nią pakieciki ...

    Przekąski 11.06.2012
    Bruschetta z kiełbaską
    Jest pyszna i niezwykle praktyczna – zawsze możesz szybko dorobić trochę kanapek, jeśli głodni goście pochłoną wszystko. Do tej wersji bruschetty najlepiej pasuje sucha, dobrze wędzona kiełbasa, jednakże z powodzeniem możesz zastąpić ją także kabanosami albo salami.Składniki Spód: długa bagietka lub inna podłużna bułka (np. wrocławska), pokrojona na kromki o grubości około ...

    Przekąski 11.06.2012
    Mini-pizza Margherita
    Oczywiście możecie zamówić gotową pizzę u jednego z popularnych dostawców. Jednak są one zazwyczaj bardzo duże, o średnicy wahającej się od 20 do nawet 50 cm. Jedzenie takiej pokrojonej na trójkąty pizzy, zwłaszcza bez użycia talerza czy sztućców często jest niewygodne i nieestetyczne. My proponujemy coś praktyczniejszego – małe pizze, które każdy może wziąć do ręki i ...

    Przekąski 10.06.2012
    Hot-dog z piekarnika
    Jest to rodzaj dobrze nam wszystkim znanego hot-doga, jednakże przyrządzony i podany trochę inaczej – znacznie ciekawiej, w formie kromek z parówkowo-serowym nadzieniem w środku.Przekąska ta jest niezwykle prosta i tania w wykonaniu. Pamiętaj, że jeśli chodzi o nadzienie, lepiej jest dać go mniej niż więcej – po pokrojeniu na plastry hot-dogi będą wtedy ładniej się prezentować ...

    Przekąski 10.06.2012
    Popcorn z majerankowo-czosnkowym pesto
    Zadziwiająco łatwe danie, które z powodzeniem zastąpi niezbyt zdrowe chipsy czy zapychające chrupki ze sklepu. Jest także od nich mniej kaloryczne – jedna porcja ma tylko 380 kcal! Nie zapomnijmy o najlepiej pasującym do niego dodatku – dobrze schłodzonym piwie z białą pianką.Składniki opakowanie popcornu naturalnego (bez masła, soli czy innych dodatków) do przygotowania w mikrofalówce. ...

    Przekąski 10.06.2012
    Kanapki z siekanym mięsem i czosnkiem
    Bardzo aromatyczne i sycące! Myślę, że każdy szczerze doceni wspaniały, czosnkowy smak mięsa. Oczywiście wegetarianie mogą zastąpić wieprzowinę drobno pokrojonymi, zamarynowanymi w ziołach, a potem podduszonymi warzywami: cukinią, bakłażanem, papryką, cebulą czy złocistą kukurydzą. Składniki 1 kg wieprzowiny (może być łopatka, szynka, polędwica, etc.) słoiczek przecieru ...

    Przekąski 10.06.2012
    Wrapsy z tuńczykiem, marchewką i awokado
    A oto i pyszna przekąska dla wszystkich, którzy muszą przestrzegać diety lub liczyć kalorie. Poza tym dania tego nie trzeba gotować, smażyć ani piec. Wrapsy są bardzo łatwe w wykonaniu, które zajmie nam nie więcej niż kwadrans.Zakąska wygląda naprawdę estetycznie, szczególnie jeśli zepniemy tortillowe „ślimaczki” wykałaczką lub drewnianą szpadką - taką jak do szaszłyków. ...

    Przekąski 10.06.2012
    Kolorowe szaszłyki z polędwiczką
    Warto uświetnić spotkanie towarzyskie pysznymi, łatwymi i szybkimi w przygotowaniu przekąskami. Polecam szaszłyki z mięsa wieprzowego lub wołowego. Składniki (na 4 porcje – dla każdego po 2 szpadki) Szaszłyki: 3 średnie cebule (najlepiej czerwone – nie są tak ostre) 16 pomidorków koktajlowych zielona papryka, czerwona papryka 500 g polędwiczki (wieprzowej lub wołowej) trochę ...

    Przekąski 10.06.2012
    Bruschetta – szybka przekąska po włosku
    Bruschetta to zdecydowanie najbardziej popularna przekąska kuchni włoskiej. Czy to jedynie zwykła kanapka z pomidorami, czy też kryje w sobie jakieś kulinarne tajemnice? Sprawdź, jak szybko i sprawnie możesz ją przygotować.Jeśli niezapowiedziani goście wpadają nagle jak burza do Twojego domu, a Ty starasz się jednocześnie upchnąć pod łóżko resztki garderoby oraz wymyślić jakieś ...

    Sałatki 10.06.2012
    Sałatka ze szpinakiem czyli prawdziwy rarytas
    Kiedy wspominamy szpinak z dzieciństwa chyba większości z nas kojarzy się on z zieloną, mdłą papką, którą musieliśmy jeść „bo to zdrowo”. Okazuje się jednak, że szpinak może być nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim smaczny. Wystarczy kilka składników i odrobina wyobraźni, a możemy przygotować wykwintne danie.Szpinak zamiast sałaty Coraz częściej w naszej kuchni gości ...