Wszystkie artykuły
Desery i ciasta 06.06.2012
Truskawki z zielonym pieprzemJest to połączenie dość zaskakujące, ale z pewnością warte przetestowania. Takim deserem często raczą się Hiszpanie w Andaluzji, zwłaszcza w późne popołudnia, kiedy słońce mocno jeszcze przygrzewa, a organizm domaga się orzeźwienia.Składniki 1 kg truskawek15-25 g zielonego pieprzu, świeżo zmielonego 75 g cukruszklanka słodkiego wina + trochę rozmieszanego w nim cynamonu, imbiru ...
Desery i ciasta 06.06.2012
Truskawki w czekoladzieUważam, że niektóre owoce są wręcz stworzone do łączenia ich z czekoladą. Truskawki oblane czekoladową glazurą stanowią rozkosz nie tylko dla podniebienia, ale również dla oka – ich czerwień pięknie kontrastuje z ciemnym brązem kakaowej polewy. Składniki (dla 2 osób)tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady. Dzieci zapewne będą wolały czekoladę mleczną, podczas gdy dorośli ...
Desery i ciasta 06.06.2012
Kruchy torcik z rabarbaremNie od dziś wiadomo, że soczysty, wiosenny rabarbar jest idealnym nadzieniem do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Zachęcam zatem do przygotowania jednego z nich - kruchego torcika z nadzieniem rabarbarowym. Mimo że pogoda za oknem płata nam różne figle, smak rabarbaru w tej kompozycji nie pozwoli nam zapomnieć, że okres wakacyjny pora zacząć. Składniki
2 szklanki mąki tortowej1/2 kostki ...
Grill 06.06.2012
Dorsz z grillaŚwieża ryba z grilla – to jest to! Idealnie nadanie się do tego dorsz. U mnie przy spotkaniach grillowych konkuruje jednak ze świeżymi linami. Czasami jednak jestem górą i mam więcej zwolenników dorsza niż mój mąż smakoszy lina. Oczywiście każdy z nas przyrządza rybę w inny sposób.Składniki4 duże filety z dorsza 4 dorodne jabłka2 niezbyt dojrzałe bananybiały pieprzsólmajeranekprzyprawa ...
Mięsa 06.06.2012
Potrawka z cielęcinyCielęcina prawie w ogóle nie zawiera tkanki tłuszczowej. Jest bardzo delikatna w smaku, zwłaszcza polędwiczki. Tym samym, jeśli chcemy zrobić pyszną potrawkę, warto użyć do niej właśnie tego rodzaju mięsa. Danie to niesamowicie smakuje z kładzionymi domowymi kluseczkami.Składniki
40 dag polędwicy cielęcejmąkapieprzsóloliwa i masło (pół na pół)1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej ...
Zupy 06.06.2012
Zupa krem selerowyTradycyjne zupy coraz częściej ustępują miejsca różnego rodzaju kremom. Najlepsze wychodzą ze świeżych warzyw. Są nie tylko smaczne, ale również bogate w witaminy. Moja rodzina je uwielbia. Ostatnio furorę zrobiła zupa – krem z selerów. Tak bardzo wszystkim smakował, że dla mnie zabrakło na dokładkę. A to chyba najlepsza rekomendacja.Składniki
duży seler1 l esencjonalnego ...
Mięsa 06.06.2012
Pieczona wołowina z pastą serowąJest takie powiedzenie: „Przez żołądek do serca”. Jeśli zatem chcemy przypodobać się swojej drugiej połowie, przygotujmy uroczystą kolację z wołowiną w roli głównej. Jestem przekonana, że wołowina z pastą serową bez problemu pokona drogę z żołądka do serca, szczególnie męskiego.Składniki
4 plastry wołowinyduża cebula20 dag żółtego, lekko pikantnego seraoliwa i masło ...
Warzywa 06.06.2012
Zdrowie zawarte w liściach – dobroczynne działanie sałatPoniżej zamieszczam dwa przepisy na łatwe, lekkie i orzeźwiające sałatki z sałatą lodową w roli głównej. Wypróbujcie je zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się tak dużo jeść. Jeśli położymy obok nich na talerzu np. grillowany filet z kurczaka, już mamy gotowy pyszny i zdrowy obiad.
Sałatka z jabłkami i krewetkamiSkładniki:1 główka sałaty lodowej200 g koktajlowych ...
Desery i ciasta 05.06.2012
Jak przygotować chińskie ciasteczka księżycoweMoon cake to tradycyjne świąteczne ciasteczka upieczone ze słodkich zmielonych ziaren fasoli w cieście. Ich powstanie związane jest z dynastią Yuan, kiedy ciastka służyły do przenoszenia ukrytych informacji. Ponoć kiedy doszło do odkrycia podstępu, księżyc znajdował się w pełni, stąd ich nazwa. Obecnie są znane bardziej jako ciasteczka z wróżbą.SkładnikiCiasto: 150 g mąki45 ...
Kuchnie świata 05.06.2012
Osiem głównych kuchni ChinKuchnia Państwa Środka ma swoją wielowiekową tradycję i około 10 tys. różnych dań. Charakteryzuje się swoistym aromatem, smakiem i wyglądem. Popularna jest nie tylko w Chinach, ale i na całym świecie.Różnorodność kuchni chińskiej
Chiny to rozległe państwo, którego regiony mają swoje zwyczaje kulinarne. W podróży przez północną, środkową i południową część tego kraju ...